W dobie powszechnej, panującej w całej Europie epidemii koronawirusa żywność to wyjątkowo pożądany towar. Kwarantanna, której wielu z nas się poddało utrudnia jednak dostęp do pokarmu. Jest na to dobry sposób! Okazuje się, że poza zakupami online możliwa jest też wysyłka żywności kurierem. Co powinieneś o niej wiedzieć?
Z pozoru wydaje się, że wysyłka żywności nie jest dozwolona. To nieprawda. Oczywiście, towar tak wrażliwy jak pokarm jest poddany wielu obostrzeniom, ale w gruncie rzeczy taka przesyłka jest możliwa do zrealizowania – przy spełnieniu ważnych warunków!
Wysyłka żywności – czy to możliwe?
W regulaminach przedsiębiorstw kurierskich często znajdziesz punkt, w którym zabronione jest przesyłanie pożywienia. Ma to związek z kwestiami sanitarnymi i logistycznymi. Podczas podróży jedzenie może się popsuć albo rozlać, czym może nie tylko zniszczyć paczkę, ale też pozostałe towary w samochodzie kuriera. Czy więc wysyłka żywności jest możliwa?
Mimo wszystko… tak. Wiele firm kurierskich dopuszcza wysyłanie żywności w paczkach, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim musisz przestrzegać określonego przez kuriera regulaminu. Jeżeli nie zezwala na przewóz jakiejkolwiek żywności, to zmień przewoźnika. Pamiętaj również, że wysyłka żywności zobowiązuje cię do bezpiecznego opakowania i zabezpieczenia paczki.
Dlaczego warto wysłać żywność przez kuriera? Bo dzięki temu możesz przekazać rodzinie (np. zamkniętej na kwarantannie) swoje dotychczasowe zapasy. Jedzenie się nie zmarnuje, a zwiększy się komfort życia. Tu jednak mała uwaga – w przypadku, gdy złamiesz regulamin lub twoja paczka spowoduje straty dla firmy kurierskiej, możesz spodziewać się pociągnięcia do odpowiedzialności finansowej! Uważaj też na zawartość przesyłki. Wysyłka sprzętu elektronicznego z pożywieniem w jednej paczce to nienajlepszy pomysł – gdy żywność uszkodzi sprzęt, nie dostaniesz odszkodowania od kuriera.
Jaką żywność można wysłać?
Skoro już wiesz, że wysyłka żywności kurierem jest możliwa – sprawdź co możesz, a czego nie możesz wysyłać. Surowo zabronione jest przesyłanie żywności świeżej, wymagającej specjalnych chłodni czy innych kwestii techniczno-sanepidowskich do przewozu. Wykluczone są świeże owoce i warzywa, produkty, które łatwo i szybko się psują (np. nabiał) oraz wszystko, co może ulec zniszczeniu. Pod ten punkt możesz podciągnąć np. słoiki z kompotami.
Jaka wysyłka żywności jest więc dozwolona? Możesz legalnie przesłać artykuły dobrze zabezpieczone i zamknięte, najlepiej w oryginalnych opakowaniach. Wśród nich są np. artykuły suche (makarony, płatki) czy oryginalnie zamknięte puszki. Jeżeli chcesz wysłać firmową paczkę słodyczy, to też możesz to zrobić – zabezpiecz jednak wszystko wcześniej w dodatkowym kartonie, uniemożliwiając zniszczenie. Pożywienie wysyłasz na własną odpowiedzialność, bez możliwości ubiegania się o ewentualne odszkodowanie, więc musisz zadbać o jej bardzo dobre zabezpieczenie!
Wysyłka żywności za granicę – jak to zrobić?
Na początku pamiętaj, żeby nie wysyłać żywności, której import w danym kraju jest ograniczony. Możesz się przez to narazić na problemy. Etykieta na produktach powinna być dobrze widoczna, w razie kontroli celnej. Musi zawierać m.in. datę ważności produktu. Wysyłka żywności za granicę powinna opierać się też na bardzo trwałym opakowaniu – wskazane jest używanie folii bąbelkowej i innych zabezpieczeń.
Koniecznie spróbuj oszacować datę dostawy. Jeżeli wysyłasz przesyłkę z pamiątkowymi słodyczami, to powinieneś być pewny, że dojdzie ona do adresata w stanie przydatnym do spożycia. Bierz poprawkę na takie dni jak święta, czy wolne. Pamiętaj również, że w czasie epidemii koronawirusa czas przesyłania towarów może się delikatnie wydłużyć.
Podsumowując, jeżeli zachowasz odpowiednie zasady i zdrowy rozsądek, wysyłka żywności kurierem będzie możliwa i bezpieczna. To bardzo skuteczny sposób na przekazanie bliskim dodatkowych zapasów jedzenia czy pamiątek!